Befektetésének

Miért érdemes ingatlanba befektetni?

A bérleti hozamok nagysága jelenleg szinte minden klasszikus befektetési forma által nyújtott értéknél magasabb. Több érv is alátámasztja a bérleti célú lakásvásárlást:

  • bérbeadással realizált számított hozam: bérleti díj * 12 hó / vételár * 100 = 7-10%, továbbá
  • ingatlanértékben bekövetkező várható emelkedés, amennyiben néhány év múlva értékesíteni szeretné

Nemcsak a várható nominális értékek miatt éri meg projektünkben ingatlant vásárolni, hanem a várható reálhozamok miatt is: nominálhozam mínusz infláció = 5-7% (reálkamat), míg a bankbetétekbe, állampapírokba történő befektetés esetén a reálkamat általában 0-3%.

Mit értünk kamatkörnyezet alatt?

A kamatkörnyezet két oldalról is fontos: az MNB kamatcsökkentési politikájának köszönhetően csökkennek a hitelkamatok, ami ösztönzi a hitellel segített ingatlanvásárlást, másrészt pedig a betéti kamatok csökkenése vonzóvá teszi az ingatlanok vásárlását a bérleti hozamok miatt. A várható 7-10%-os hozam, ami az ingatlan bérbeadásán keresztül realizálható, meghaladja a jelenlegi 1-2% körüli banki betéti kamatokat.

Milyen lakást válasszunk?

Befektetési szempontból az újépítésű lakások kínálatából a később legkönnyebben értékesíthető, 15-25 millió forintos, másfél ill. kettő szobás lakások vásárlása javasolt.

A garzonlakásokat karakterisztikától függően havi 80-90 ezer Forintért, a másfél-kétszobás lakásokat havi 100-160 ezer Forintért lehet bérbeadni.

Ami ma befektetés, holnap gyermeke otthona

A befektetési célú vásárlók egyik tipikus körét azok jelentik, akik egy-egy új építésű projektben vásárolnak gyermekük számára ingatlant: kezdetben, azaz 5-10-15 éven át bérbeadják a lakást, később pedig az immáron önálló életre vágyó és képes gyermekük használja tovább az ingatlant.